- Livsförståelsearbete är "på riktigt", på elevernas betingelser. Det hjälper eleven att förstå sig själv och lära sig leva i en värld som är, eller kan upplevas som opålitlig. Läraren har i särskolan påtagligt elevens liv i sin hand och vilket förhållningssätt läraren väljer spelar roll för om eleven ska ha möjlighet att arbeta med sin livsförståelse, säger Ingalill Stefansson.
Ingalill har mångårig erfarenhet från arbete i särskola, särvux och sociala omsorgsverksamheter. Man kan säga att det ligger ett helt yrkesliv bakom doktorsavhandlingen. Det är genom arbetet i CFLs projekt Den retsamma skolbänken som forskningsfrågan vuxit fram. I projektet tas erfarenheter från utbildning till vara och arbetssätt utvecklas och problematiseras. Ett av målen för Ingalill har varit att hitta ord och begrepp som gör att man kan tala om vad livsförståelsearbete egentligen är:
- Jag har för att förstå livsförståelsearbetet analyserat begrepp från existensfilosofin. Det som är gemensamt för de filosofer som jag har använt är att de har ömsesidighet i fokus. Begreppen är gränssituationer, (Karl Jaspers), modet att vara till (Paul Tillich), det etiska kravet samt spontana och kretsande livsyttringar (K.E. Løgstrup), situationsetik och social omsorg (Henry Cöster). Alla vi människor, inklusive elever i särskolan, har det gemensamt med existensfilosoferna att vi vill förstå världen och vår plats i världen. Vi vill alla vara delaktiga. Detta är lagmässigt sanktionerat. "Allas delaktighet" och andra slagord talar om det för oss. Verkligheten är dock en annan.
Delaktighet är villkorad för människor med utvecklingsstörning, bl.a. därför att det finns så mycket som återstår att lära sig förstå om sig själv och världen. Det finns ett arbete att göra innan man kan våga vara i en opålitlig värld och få ta del av gemenskap på samma villkor som andra, ett livsförståelsearbete.
De analyserade begreppen sätts i relation till två olika förhållningssätt pedagogen kan välja, vilka Ingalill kallar styrande och efterföljande. Avhandlingens resultat, en teori om livsförståelsearbetet, är resonemangen om de olika filosofiska begreppssfärerna sammantagna. Det ger läraren ord att tala om livsförståelsearbetet, eller om man så vill, ledtrådar till vad eleven tycker är viktiga skolkunskaper att lära sig för att kunna handskas med livet i en opålitlig värld.
Måndag 2 maj firas Ingalill med blommor och tårta på CFL.
HälsingeUtbildning | Kontakt | Om www.halsingeutbildning.se