Hälsinge Utbildning

Jannie från Delsbo är årets distansstudent

I juni delas stipendiet "Årets distansstudent" ut till Jannie Pevik Fasth, boende i Delsbo. Förra året avslutade hon tre års studier på Högskolan i Gävle, där hon gick det treåriga Sociala omsorgsprogrammet.
Jannie Pevik Fasth - Årets distanstudent 2010

Jannie Pevik Fasth

Idag arbetar hon med de frågor hon brinner för. Hon delar sin arbetstid mellan FoU Välfärd, som är en enhet för forskning och utveckling inom Region Gävleborg, och jobbet som projektledare inom Hudiksvalls kommun. Redan under utbildningstiden valde Jannie att jobba med det som kallas positivt åldrande, hur man i mogen ålder kan få en större och djupare livskvalitet. Positivt åldrande finns nu med som en röd tråd på bägge hennes arbetsplatser.
- Sociala omsorgsprogrammet gav mig en möjlighet att utvecklas inom det jag har ett genuint intresse för — nämligen att arbeta med människor. Jag har arbetat med människor i hela mitt vuxna liv, bl.a. med barn och ungdomar och som terapeut. Där var det mycket fokus på individen, jag kände att jag ville vidare, få ett bredare perspektiv, få sammanhang mellan människa och samhälle, säger Jannie Pevik Fasth.
Att satsa på en högskoleutbildning kan tyckas vara en utmaning i sig, för Jannie som ursprungligen kommer från Norge blev språket ytterligare en utmaning.
- Man kan tycka att det inte är så stor skillnad på språken, men när man ska skriva uppsatser på "högskolesvenska" så blir skillnaderna stora. Det har krävts blod, svett och tårar för att få ihop det, berättar Jannie som har haft stor hjälp av sin man som fått rycka in som extra svensklärare.
 
Att utbildningen gavs på distans var en förutsättning för att tonårsmamman Jannie skulle ta chansen att vidareutbilda vid 45 års ålder. Studiegruppen träffades ca 2 gånger varje vecka på CUL-Centrum för utveckling och Lärande i Hudiksvall. En eller två gånger per månad blev det resor till Gävle.
- Studietiden var rolig — men jobbig. Att få stipendiet är en bonus och en bekräftelse på att jag har valt rätt, säger Jannie Pevik Fasth
 
Stipendiet "Årets distansstudent" (12 000) delas ut varje år och är ett stipendium som Hälsinglands kommuner gemensamt står bakom. Stipendiekommittén vid Högskolan i Gävle fattar beslut om utdelning av stipendiet.
Stipendiet delas ut 2 juni.
Läs mer om stipendier vid Högskolan i Gävle

Läs mer om stipendier vid Högskolan i Gävlelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuellt

 • 2018-05-22
  Årets distansstudent 2018
  Angelica Wiklund från Hudiksvall har utsetts till Årets Distansstudent av Hälsingeutbildning ekonomisk förening och Hälsingerådet. Stipendiet delades ut i torsdags på Orbaden.
 • 2017-08-14
  Årets distansstudent 2017
  Anna Fernqvist från Sandarne utsågs till Årets Distansstudent av Hälsingeutbildning ekonomisk förening och Hälsingerådet. Nästa år kan det bli du. Studera på distans via ett av Hälsinglands sex lärcentra.
 • 2016-06-08
  Tekniskt basår i samverkan
  Utvecklingsarbetet, som nu fått ekonomiskt stöd av Region Gävleborg, syftar till att bygga upp ett samarbete och skapa en modell mellan länets kommuner och Högskolan i Gävle vad gäller genomförandet av ett tekniskt basår där lokala lärcentra/kommunal vuxenutbildning erbjuds som studieort.

HälsingeUtbildning  | Kontakt |  Om www.halsingeutbildning.se