Hälsinge Utbildning
Pia Enochsson

Myndigheten för Yrkeshögskolans generaldirektör besöker Söderhamn

Torsdag 4 februari kommer Pia Enochsson, generaldirektör på Myndigheten för Yrkeshögskolan till CFL för att träffa politiker, utbildningsansvariga och representanter från arbetslivet.
CFL-Centrum för flexibelt lärande bedriver två yrkeshögskoleutbildningar (från och med hösten 2010 tre).
Nu väljer Pia Enochsson, generaldirektör för ansvarig myndighet att besöka CFL för att lära sig mer om hur utbildningsformen fungerar i praktiken.

- Det är glädjande att vårt arbete med att utveckla nya yrkeshögskoleutbildningar uppmärksammas och det ska bli spännande att få visa upp vad vi åstadkommit, säger Klas Tallvid, verksamhetschef för yrkeshögskoleutbildningarna på CFL.

Den 1 juli förändrades organisationen för eftergymnasial yrkesutbildning i Sverige. En ny utbildningsform, yrkeshögskoleutbildning, infördes och Myndigheten för yrkeshögskolan startades. Myndigheten har det samlade ansvaret för alla eftergymnasiala yrkesutbildningar utanför högskolan. Pia Enochsson kommer under våren 2010 att flitigt resa runt i Sverige för att själv skapa sig en bild över hur utbildningarna fungerar.
Pia Enochsson har tidigare arbetat med utbildningsfrågor både på kommunal nivå och på utbildningsdepartementet. Därefter har hon varit generaldirektör, först för Glesbygdsverket och sedan för Myndigheten för skolutveckling.

I Söderhamn får hon möjlighet att besöka tre olika utbildningar; vindkraftstekniker — offshore, specialiserad undersköterska inom vård och omsorg samt internationell yrkessvetsare. Internationell yrkessvetsare bedrivs idag som en KY- utbildning men from hösten 2010 får den status som yrkeshögskoleutbildning.

- För Söderhamn är det viktigt att CFL erbjuder kvalificerade utbildningar. Det gör att söderhamnarna kan hitta högre utbildningar på hemorten och de lokala arbetsgivarna får större möjlighet att hitta välutbildad personal, vilket är en förutsättning för att behålla arbetstillfällen.
Vindkraftsutbildningen är också mycket viktig för att Söderhamn ska nå målet att bli Södra Norrlands utvecklingscentrum för vindkraftsupport, säger Eva Tjernström (S), kommunstyrelsens ordförande.

För mer information:
Thomas Norgren, Chef för CFL
Tel. 0270-751 22, 070-676 62 68
E-post: thomas.norgren@soderhamn.se

Klas Tallvid
Verksamhetschef och rektor
Tel. 0270-758 76, 070-699 40 65
E-post: klas.tallvid@soderhamn.se

Aktuellt

 • 2018-05-22
  Årets distansstudent 2018
  Angelica Wiklund från Hudiksvall har utsetts till Årets Distansstudent av Hälsingeutbildning ekonomisk förening och Hälsingerådet. Stipendiet delades ut i torsdags på Orbaden.
 • 2017-08-14
  Årets distansstudent 2017
  Anna Fernqvist från Sandarne utsågs till Årets Distansstudent av Hälsingeutbildning ekonomisk förening och Hälsingerådet. Nästa år kan det bli du. Studera på distans via ett av Hälsinglands sex lärcentra.
 • 2016-06-08
  Tekniskt basår i samverkan
  Utvecklingsarbetet, som nu fått ekonomiskt stöd av Region Gävleborg, syftar till att bygga upp ett samarbete och skapa en modell mellan länets kommuner och Högskolan i Gävle vad gäller genomförandet av ett tekniskt basår där lokala lärcentra/kommunal vuxenutbildning erbjuds som studieort.

HälsingeUtbildning  | Kontakt |  Om www.halsingeutbildning.se